75 gram smör (alt. mjölkfritt)
3 dl mjölk (alt. Solhavre)
0,75 dl socker
1 krm salt
1 ägg
1 tsk kardemumma
25 gram jäst (för söta degar)
ca 9 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 uppvispat ägg
mandelmassa
grädde (alt. inget)
florsocker
Gör så här:
Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös upp i lite degvätska. Häll i resterande degvätska och tillsätt socker, salt och ägg. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma och rör ner i degvätskan. Arbeta till en smidig deg och låt jäsa i 40 minuter.
Forma till ca 20 runda bullar och låt sedan bullarna jäsa i 30 min.
Pensla med uppvispat ägg och grädda dem i 8-10 minuter (ugn: 225 grader) mitt i ugnen.
Låt svalna!
Skär ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet och blanda detta med riven mandelmassa och lite ovispad grädde --> krämig fyllning. Fyll bullarna med fyllnngen och toppa med vispad grädda. Lägg på locket och sikta över florsocker.
Klart för servering! MUMS.
mm, favoriten!
SvaraRadera/Richard
Jo, dessa hemmagjorda semlor är riktigt smarriga :)
SvaraRadera