lördag 20 februari 2010

Hjortfilé med portvinssås och potatisterrin

(6 portioner)
900 g hjortfilé
2 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
smör till stekning

1. Sätt ugnen på 150º.
2. Putsa och bryn köttet runt om i smör. Salta och peppra under tiden. Lägg över det i en ugnsform eller på plåt. Hit kan du förbereda.
3. Stek köttet mitt i ugnen tills­ innertemperaturen är 58º, då är köttet rosarött. Ta ut och låt det vila under folie 10 min innan du skivar upp det.

Portvinssås med örter
2 dl rött portvin
3 dl rött vin
2 dl vatten
4 msk konc kalvfond
2 tsk maizena majsstärkelse
50 g smör
2 msk färska timjanblad eller 1 tsk torkad
2 msk färska mejramblad eller 1 tsk torkad
2 tsk tomatpuré
1/2 liten pressad vitlöksklyfta

1. Koka madeira, vin, vatten, kalvfond tills ca 4 dl återstår.
2. Rör ut maizenan i lite vatten, vispa ner ner ner i såsen. Koka upp.
3. Rör smöret med kryddorna, tomatpuré och vitlök. Hit kan du förbereda.
4. Värm såsen före serveringen och vispa i kallt smör.

Potatisterrin med getost
Du kan göra den helt färdig dagen innan.

1,2 kilo potatis
2 dl lätt crème fraiche
200 g chèvre (getost)
1 liten pressad vitlöksklyfta
1 tsk salt
1/2 tsk nymalen svartpeppar
2 stora ägg
1 dl finhackad persilja
1 dl finhackad basilika

1. Sätt ugnen på 200º.
2. Skiva potatisen tunt.
3. Koka upp crème fraiche med getost, vitlök, salt och peppar. Blanda ner potatisen. Rör om och blanda ner ägg och örter. Ta från värmen.
4. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång 2-liters form. Häll i potatisen och platta till skivorna.
5. Grädda på nedersta falsen ca 45 min och potatisen känns mjuk. Prova med sticka. Ta ut och låt stå en stund i formen innan den stjälps upp. Skär och servera i fyrkanter.Bitarna blir snyggast om du skär den när terrinen kallnat.Hit kan du förbereda. Värm bitarna ca 20 min i 175º inför serveringen. Garnera gärna med färska örter.
tara



Mums! SUPERGOTT =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar